KECOH terus Dewan Parlimen rabu tempoh hari (26 Julai 2017) apabila seorang wakil rakyat merangkap ahli parlimen Terengganu telah mengeluarkan kenyataan yang berbaur “kontroversi“.

Masakan tidak, ahli parlimen tersebut – Che Mohamad Zulkifly Jusoh, mengatakan isteri yang menolak permintaan seks dari suaminya sengaja menyebabkan mereka mengalami “penderaan psikologi dan emosi”.

Malah, dalam perdebatan tentang penderaan domestik itu – beliau menjelaskan suami di Malaysia sering mengalami “tekanan emosi” berbanding “tekanan fizikal”. Semuanya kerana si isteri.

Terkejut dengan perdebatan tersebut, Marina Mahathir pula mula bersuara.

Marina Mahathir Membantah Kenyataan Tersebut!

Siapa tak kenal dengan Marina Mahathir?

Beliau adalah aktivitis yang utuh memperjuangkan hak wanita dan merupakan anak perempuan kepada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed.

Menurut Marina, kenyataan ahli parlimen itu “berlandaskan kejahilan“.

Wanita berhak untuk mengatakan TIDAK pada seks. Hanya orang dulu-dulu yang menganggap apabila seorang wanita telah berkahwin, semua tubuh badannya adalah milik si suami,” kata beliau dengan tegas pada AFP.

Marina menambah –

“Tak logik nak katakan suami “didera” semata-mata kerana isteri menolak permintaan seksnya!”

“Tak benarkan kahwin dua juga satu penderaan!”

Ahli parlimen yang berusia 58 tahun itu juga menambah jika seorang isteri menolak dan tak membenarkan lelaki Muslim (yakni suaminya) berkahwin lain juga merupakan satu penderaan!

Amboi!

Tak benarkan untuk berkahwin dua pun dikira satu penderaan?

Di Malaysia, lelaki Muslim dibenarkan untuk memiliki 4 orang isteri. Namun, mereka perlu meminta kebenaran daripada mahkamah syariah untuk berkahwin lebih daripada satu.

Kenyataan “panas” yang dikeluarkan oleh ahli parlimen Terengganu ini pada hari Rabu tempoh hari adalah atas perbahasaan untuk pindaan undang-undang keganasan rumah tangga.

Sumber: my.theasianparent.com

46total visits,1visits today