Diabetes menyebabkan paras gula dalam darah seseorang lebih tinggi daripada normal. Terdapat dua jenis utama diabetes iaitu diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2. Berlainan dengan orang dewasa, diabetes jenis 1 merupakan jenis diabetes yang paling kerap berlaku di kalangan kanak-kanak.

Q: Doktor, apakah faktor-faktor yang menyumbang kepada masalah diabetes di kalangan kanak-kanak? Saya mempunyai seorang anak saudara berumur 5 tahun yang baru disahkan mengidap kencing manis oleh doktor pakar. Namun, pengambilan makanan dan minuman manis, pada hemat saya adalah jauh lebih kurang jika dibandingkan dengan anak-anak saudara saya yang lain. Dia juga tidak mempunyai masalah berat badan yang berlebihan. Jadi bagaimanakah, kami sebagai ibu bapa boleh membantu anak-anak kami dari mengidap diabetes?

A: Ribuan terima kasih atas soalan yang dikemukakan. Diabetes atau kencing manis merupakan sejenis penyakit yang bukan sahaja berlaku di kalangan orang dewasa, tetapi juga berlaku dalam kalangan kanak-kanak.

Sumber: doktorbudak.com

51total visits,2visits today